Το τρίαθλο είναι ένα σύνθετο άθλημα, έτσι όπως έχει την δυσκολία της η προπόνηση έτσι και η επιλογή του σωστού υλικού πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα. Το να επιλέξει ένας αρχάριος τριαθλητής το τι πραγματικά χρειάζεται για το κάθε άθλημα είναι πολλές φορές πρόβλημα χωρίς λύση. Η βοήθεια ενός προπονητή ή έμπειρου τριαθλητή σε αυτό είναι πολύτιμη όχι μόνο στο θέμα των πραγματικών αναγκών αλλά και στο οικονομικό κομμάτι. Κακά τα ψέματα το τρίαθλο είναι ένα άθλημα που έχει ένα αυξημένο κόστος. Ιδιαίτερα στην αρχή όταν κάποιος πρέπει να πάρει όλο τον βασικό του εξοπλισμό.

Έτσι ξεκινώντας για τα πρώτα βήματα στο σπορ θα σας πω την προσωπική μου άποψη για τα κριτήρια επιλογής του υλικού που μέσα από τα τόσα χρόνια εμπειρίας έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές.

Ξεκινώντας λοιπόν κάποιος το τρίαθλο έχει να επιλέξει:

1. Ποδήλατο. Η επιλογή θα πρέπει να είναι ένα ποδήλατο απλό, όχι πολύ ακριβό και λειτουργικό. Οι πρώτες βόλτες με αυτό είναι σίγουρο ότι θα φέρουν κάποια προβλήματα τόσο στην λειτουργία όσο και σε χτυπήματα. Έτσι θα πρέπει να επιλέξουμε ένα ποδήλατο που να αντέχει σε αυτά. Το Αλουμίνιο σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να είναι η ιδανική λύση. Ελαφρύ, αντέχει σε χτυπήματα περισσότερο από τα σύνθετα υλικά (carbon) και κυρίως είναι φτηνό στην αγορά. Σε συνδυασμό με μια σχετικά φτηνή σειρά ανταλλακτικών προτείνεται ως την ιδανική επιλογή. Μετά και αφού αποκτήσει ένας τριαθλητής εμπειρία τόσο στην οδηγική συμπεριφορά όσο και στον τρόπο λειτουργίας του ποδηλάτου ενδείκνυται και η αναβάθμιση αυτού.

2. Ποδηλατικά παπούτσια. Το ερώτημα αυτό θα πρέπει να προκύψει σε δεύτερο βαθμό και μόνο εφόσον έχει αποκτήσει ο αναβάτης μια βασική άνεση με το ποδήλατο. Από εκεί και πέρα ανήκουν και αυτά (ποδηλατικά παπούτσια) στον βασικό εξοπλισμό αφού η χρήση τους αυξάνει την απόδοση στην ποδηλασία δραματικά. Το θέμα είναι αν θα επιλέξει κάποιος ένα ζευγάρι με το κλασικό ποδηλατικό κούμπωμα ή το τριαθλητικό που δένει πιο εύκολα και επάνω στο ποδήλατο όταν αποκτηθεί αυτή η εμπειρία. Και βέβαια τα τριαθλητικά παπούτσια κερδίζουν το έδαφος εδώ αφού η μικρή διαφορά στην τιμή σε σχέση με τα κλασικά ποδηλατικά δεν αξίζει πραγματικά τον κόπο. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση πάνω στο οικονομικό αν πούμε κομμάτι, αν και τον τελευταίο καιρό υπάρχουν και πολλά οικονομικά τριαθλητικά παπούτσια.

3. Κράνος. Εδώ δεν υπάρχουν υποχωρήσεις, μας συνδέει με την ζωή. Έτσι από την πρώτη στιγμή θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα και να πάρετε ένα καλό κράνος γιατί έχει να κάνει με την ασφάλεια σας.

4. Αγωνιστικό μαγιό (trisuit). Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι για το τρίαθλο αφού πολύ απλά για να κάνεις ένα άθλημα πρέπει να φοράς το σωστό ρουχισμό. Βοηθάει στην ομαλή μετάβαση από το ένα άθλημα στο άλλο χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει κάποιος ρούχα, δίνει άνεση και βοηθάει στη θερμορύθμιση του σώματος. Εδώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία και επιλογές. Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και τον τρόπο που θα είναι η κολύμβηση σου δίνεται η δυνατότητα αν θα επιλέξεις ένα (κορμάκι) ή δυο κομμάτια (επάνω top και κολάν). Όταν είναι χωρίς στολή neoprene η κολύμβηση προτιμάται το κορμάκι, όταν είναι με στολή τότε βολεύουν και τα δυο κομμάτια.

5. Στολή κολύμβησης (wetsuit). Χρησιμοποιούμε την στολή κολύμβησης κάτω από ορισμένες συνθήκες κρύου νερού που επιβάλλουν οι κανονισμοί. Το δίλημμα είναι αν θα επιλέξεις με μακρύ μανίκι ή αμάνικη στολή. Έχει αποδειχθεί ότι η στολή με το μακρύ μανίκι είναι πιο γρήγορη (κολυμπάμε γρηγορότερα) και είναι καλύτερη για πιο κρύο νερό. Αντιθέτως τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αμάνικη στολή είναι ότι όταν το νερό δεν είναι πολύ κρύο δίνει καλύτερη αίσθηση στην θερμοκρασία(δεν ζεσταινόμαστε πολύ ) και ελευθερία στους ώμους κατά την χεριά.
Το είδος που θα επιλέξετε έχει να κάνει κυρίως με την θερμοκρασία που συνήθως γίνονται οι αγώνες, αν κολυμπάτε σε ζεστά νερά όπως της χώρας μας τότε και η αμάνικη κάνει καλή δουλειά, καθώς και την αίσθηση που έχετε στους ώμους. Μερικοί τριαθλητές δεν μπορούν καθόλου να συνηθίσουν το σφίξιμο που υπάρχει στους ώμους, γι’ αυτό καλό θα ήταν πριν προχωρήσετε στην αγορά στολής να δοκιμάσετε την αίσθηση και των δυο τύπων στολών. Βέβαια με μια φορά δεν θα μπορέσετε να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα, καλό θα ήταν να τις δοκιμάσετε περισσότερες φορές. Αν όμως σκοπεύετε να λάβετε μέρος και σε κάποιους αγώνες του εξωτερικού ή να κολυμπάτε και τον χειμώνα τότε η μακρυμάνικη στολή είναι μονόδρομος.

6. Δρομικά παπούτσια. Επιλέξτε και για τον αγώνα ένα ζευγάρι παπούτσια περισσότερο προπονητικά κι ενισχυμένα σε σχέση με τα καθαρά αγωνιστικά μοντέλα. Μετά το ποδήλατο και με κουρασμένα τα πόδια είναι δυσκολότερο να διατηρήσετε την σωστή τεχνική και είναι ευκολότερο να τραυματιστείτε. Έτσι επιλέξτε παπούτσια ναι μεν να μην είναι βαριά αλλά να προσφέρουν κυρίως καλή προστασία.

7. Γυαλιά. Τα γυαλιά ηλίου τόσο για την ποδηλασία όσο και για το τρέξιμο είναι απαραίτητα αφού από την μια προστατεύουν τα μάτια από τα έντομα και από την άλλη προστατεύουν τα μάτια από την πολύωρη ακτινοβολία του ήλιου. Το τρίαθλο είναι ένα άθλημα που γίνεται σε ανοιχτό περιβάλλον και η έκθεση στον ήλιο είναι μεγάλη, έτσι θα πρέπει να φροντίσουμε και γι’ αυτό.

Τελειώνοντας έχω να σας συστήσω ότι επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία υλικών να φροντίσετε και σε αυτά να υπάρχει μια ισορροπία και να συμβαδίζουν με την αθλητική σας απόδοση. Σημασία έχει να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευόμαστε πλήρως τις δυνατότητες που μας παρέχει το υλικό χωρίς υπερβολές. Από την άλλη θα πρέπει να τα συγκρίνεται και να παίρνετε πάντα το καλύτερο από αυτά.

by Βασίλης Κρομμύδας

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending
CGS Triathlon Club

Log in with your credentials

Forgot your details?